tiistai 29. kesäkuuta 2010

Nyt on miesten vuoro

http://www.nordiskfilm.fi/valkokangas/minisite.php?id=2115.

Miesten vuoro -dokumentin toinen ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja Joonas Berghäll oli Lapin lisän ja Filmikaaren puhujavieraana Sodankylän filmifestivaalien yhteydessä. Berghäll kertoi kuulijoille tietysti dokumentin idean synnystä, tekovaiheesta ja rahoitushaasteista, joita nuori, melko kokematon ohjaaja kohtaa viedessään elokuvaideaansa läpi. Berghällin peräänantamattomuus ja usko siihen, että elokuva täytyy tehdä toi valkokankaalle sellaisen dokumentin, joka siellä nyt nähdään.

Kaikki lähti liikkeelle muutama vuosi sitten Rajaportin saunassa. Työuupumuksestaan elpyvä Berghäll vietti saunassa aikaa ja kuunteli hiljaa muiden miesten juttuja. Kerran eräs nuori mies kertoi kaverilleen urheilujuttujen lomassa, että on löytänyt elämänsä naisen. Toisella puolen vanhempi mies avautui toiselle, että he ovat päättäneet vaimonsa kanssa erota. Saunassa suomalaiselle miehelle tapahtuu siis jotain ennenkuulumatonta. Tästä pitää tehdä elokuva.

Miesten vuorossa siis saunotaan ja puhutaan. Noin siis pintapuolisesti katsottuna. Oikeastaan elokuvassa eletään miesten kautta elämän eri vaiheita, rakkautta, kuolemaa, iloja ja suruja. Vaikka elokuva kertoo suomalaisen miehen elämästä, pinnan alla kuitenkin liikkuu vielä syvempi merkitys. Miehisyyden tarkastelu.

Vaikka moni katsoja on epäillyt, niin elokuvan kohtaukset on oikeasti kuvattu kuumissa saunoissa. Yhteensä 20 saunassa ympäri Suomea. Kuvaustilanteessa kaikki, tuotantoryhmää myöten olivat rehellisesti alasti. Kamera asetettiin yhteen nurkkaan, kiukaan viereen ja siinä se tökötti koko kuvauksen ajan. Tuotantoryhmän ja kuvattavien välille vallitsi luottamus, sillä he kaikki olivat samassa asemassa: miehinä saunomassa.

Kuvausten aikana päähenkilöitä ei juuri ohjattu. Kamera käynnistyi aina kun keskustelu siirtyi johonkin syvällisempään ja mielenkiintoiseen aiheeseen. Kuvattavista tiedettiin etukäteen jotain heidän taustoistaan ja tarinoistaan, silti puolet tarinoista tuli kuvausryhmälle täytenä yllätyksenä.

Elokuvan pääroolissa ovat tavalliset suomalaiset miehet. Tekijöiden kädenjälki erottuu elokuvan pinnan alla piilevässä sanomassa. Ystävyydessä, rakkaudessa ja oman miehisyyden etsimisessä. Eipä ihme, että elokuva on yksi vuoden katsotuimmista dokumenteista. http://www.ses.fi/fi/katsojaluvut10.asp

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti