maanantai 28. kesäkuuta 2010

Ideasta teatteriin –dokumentin tie

Ohjaaja Virpi Suutarin dokumentti Auf wiedersehen Finnland kertoo neljän suomalaisen naisen, Elman, Roosan, Tertun ja Kaisun tarinan. Naiset pakenivat Lapin sodan mainingeissa Ruotsin kautta Saksaan. http://www.forrealproductions.fi/movie/42 . Alunperin ohjaajan tarkoitus oli tehdä dokumentti keskittyen enemmän itse Lapin sotaan. Lapin lisän ja Filmikaaren puhujavieraana Sodankylän filmifestivaaleilla käynyt elokuvan tuottaja Cilla Werning kertoi kuulijoille dokumentin tuotantovaiheista, keskittyen elokuvan levitykseen ja markkinointiin.

Vielä elokuvan tuotantovaiheessa dokumenttia ei ajateltu tarjottavan mukaan teatterilevitykseen. Valmiista tuotoksesta tuli kuitenkin sellainen, että elokuvan yksi rahoittajista, Yleisradiokin oli sitä mieltä, että teattereihin vain. Tekijöillä oli vain muutama pieni ongelma. Ensinnäkin, dokumenttien katsojaluvut ovat olleet viime vuosina varsin ankeita, pääsääntöisesti alle 10 000 katsojaa. http://www.ses.fi/fi/katsojaluvut10.asp .

Auf widersehen Finnlandin valmistuttua vuoden 2009 lopulla tilanne oli jo niin ankea, etteivät kaupalliset levittäjät olleet kiinnostuneita enää edes keskustelemaan dokumenttien levityksestä. Niinpä Auf wiedersehen Finnlandin levittäjäksi valittin kaupallisen levittäjän sijaan elokuvatekijöiden levitysjärjestö, Suomen elokuvakontakti. http://www.elokuvakontakti.fi/site/

Markkinointistrategiassa tuotantoyhtiö keskittyi elokuvan kahteen suureen vahvuuteen, alueelliseen kiinnostavuuteen sekä kohdeyleisöön. Eli siis pohjoissuomalaisiin mummoihin.Tuotantoyhtiö lähestyi suoramyyntimarkkinoinnilla eläkeläisjärjestöjä, senioriyhdistyksi, sotaveteraaneja, rintamanaisia ja lottia ynnä muita järjestöjä, joita kyseinen elokuva saattaisi kiinnostaa. Ensi-iltojen kynnyksellä elokuva saapui vain muutamalle paikkakunnalle kerrallaan. Elokuvan kanssa yhtäaikaa kaupungeissa vieraili ohjaaja Virpi Suutari, hankkien elokuvalle julkisuutta. Media teki elokuvasta tiheään juttuja, sillä sen aihe kiinnostava ja ohjaaja Virpi Suutari kiinnostava.

Kaiken kaikkiaan Auf wiedersehenin on nähnyt teatterissa yli 4000 katsojaa. Tuottaja Cilla Werning on tyytväinen lukuihin, ne ovat dokumentin katsojaluvuiksi ”ihan ok.” Yllätysmenestys saavutettiin Rovaniemellä, jossa Arktikum järjesti elokuvalle yhdeksän näytöstä. Näytökset keräsivät yhteensä 1356 katsojaa. Teattereiden suopeuteen näyttää elokuvaa saattoi osaltaan vaikuttaa myös se, että tuotantoyhtiö ei vaatinut itselleen teattereilta minimikorvausta, vain prosenttitulot. Ja mikä tärkeintä, elokuva tavoitti levityksessä kohderyhmänsä, mummot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti