tiistai 7. joulukuuta 2010

SESsin elokuvatuet, kenelle ja millaisia?

Suomen elokuvasäätiön (SES) uusi tuotantoneuvoja Joona Louhivuori puhui marraskuun alussa Lapin lisän koulutuspäivässä lyhytelokuvan rahoittamisesta Suomessa. Louhivuoren puheenvuoron tärkeä pääkohta oli, että kaikki SESsin tekemät tukipäätökset perustuvat säätiön tukiohjeisiin. Louhivuori sanoi, että SESsin tavoitteena on toimia parhaalla mahdollisella tavalla suomalaisen elokuvan hyväksi, vaikka he eivät voikaan tukea kaikkia projekteja. SESsin toiminta perustuu matalan kynnyksen byrokratiaan. Pyrkimys on ylläpitää ja jopa nostaa suomalaisen elokuvan laatua, määrää ja tekijöiden toimintaedellytyksiä. Jotta siis SESsin toimintaa voisi ymmärtää paremmin, kannattaa perehtyä tukiohjeisiin säätiön sivuilla. Tässä kuitenkin elokuvan rahoitustuen hakemiseen liittyviä pääkohtia lyhyesti.

Kenelle tukea myönnetään?

Suomen elokuvasäätiö myöntää tuotantotukea suomalaiseen ammattimaiseen elokuvatuotantoon. Säätiön tavoitteena on edistää korkeatasoista, monipuolista ja omaperäistä suomalaista elokuvatuotantoa. Tuen myöntäminen perustuu Lakiin elokuvataiteen edistämisestä (28/2000). Tukea voidaan myöntää hakemuksesta pitkiä, lyhyitä ja sarjamuotoisia näytelmä-, dokumentti-animaatio- ja lastenelokuvia varten. Hakemus on tehtävä sitä varten laaditulle lomakkeelle. Tukea ei voida myöntää televisio-ohjelmien lähetystoiminnan harjoittajalle tai yhtiölle, jossa yksi tai useampi televisiotoiminnan harjoittaja on osakkaana 15%:n tai sitä suuremmalla osuudella, eikä valtion laitokselle, kunnalle tai seurakunnalle eikä valtioenemmistöiselle yhtiölle tai edellä mainittuihin verrattavalle yhteisölle taikka laitokselle. Tukea ei myöskään voida myöntää sellaista tuotantoa varten, jonka tarkoituksena on jonkin tuotteen, tuoteryhmän tai palvelun taikka niihin verrattavan kohteen markkinointi.

Millaisia tukia on mahdollisuus saada?

Käsikirjoitustuki: jota myönnetään yksityiselle henkilölle tai työryhmälle enintään . Yhtä elokuvaa kohden tukea myönnetään enintään 10 000 euron edestä.

Kehittämistuki: jota voidaan myöntää tuotantoyhtiölle, joka on elokuvan Suomen oikeuksien omistaja, elokuvahankkeen kehittämiseen. Tuen suuruus on yhtä elokuvaa kohti enintään 100 000 euroa.

Tuotannon ennakkotuki: Tukea voidaan myöntää tuotantoyhtiölle, joka on elokuvan Suomen oikeuksien omistaja, elokuvan valmistamiseksi. Tukea voidaan myöntää enintään 50 prosenttia tuotantokustannuksista. Elokuvalle mahdollisesti myönnetty kehittämistuki lasketaan osaksi tuotannon ennakkotukea.

Markkinointi- ja levitystuki: Markkinointi- ja levitystukea voidaan myöntää kotimaisen elokuvan ja kansainvälisten yhteistuotantoelokuvien Suomen teatterilevitykseen liittyviin markkinointi- ja levityskustannuksiin. Tukea voidaan myöntää tuotantoyhtiölle, joka on Suomen oikeuksien omistaja, tai ammattimaisesti toimivalle levitysyhtiölle, jolla on elokuvan Suomen levitysoikeudet. Tuen suuruus on enintään 50 prosenttia kustannuksista, kuitenkin enintään 80 000 euroa yhtä elokuvaa varten. Tämän lisäksi voidaan myöntää erillistä tukea elokuvan ja sen markkinointimateriaalin testaamiseen.

Tuotannon jälkituki: Tuotannon jälkitukea voidaan myöntää kotimaisen elokuvan katsojamäärän perusteella tuotantoyhtiölle, joka on elokuvan Suomen oikeuksien omistaja. Tuotannon jälkitukeen oikeuttaa elokuva, joka säätiön harkinnan mukaan täyttää riittävän kotimaisuusasteen, joka on saanut elokuvateatteriensi-iltansa Suomessa 1.1.1997 tai sen jälkeen ja joka on saanut ensimmäisenä esitysvuotenaan vähintään 45.000 katsojaa elokuvateattereissa kotimaassa. Tuotannon jälkitukea myönnetään 4,00 euroa jokaista ensimmäisenä esitysvuotena myytyä normaalihintaista pääsylippua kohden 45.001:stä lipusta lähtien.

Vaikean elokuvan tuki. Edellä mainittujen tukien lisäksi säätiö voi myöntää tukea niin sanotulle vaikealle elokuvalle. Vaikean elokuvan määritelmän täyttää hanke, joka ei tavoittele laajaa yleisoä ja kohtaa erityisiä vaikeuksia saavuttaa kaupallista rahoitusta ja jota ei ole mahdollista tuottaa ilman 50% tuotantobudjetin ylittävää valtiontukea. Tällaiseksi elokuvaksi voidaan katsoa vaikkapa lyhytelokuvat. Vaikealle elokuvalle säätiö voi myöntää tuotannon ennakkotukea enintään 70% tuotantokustannuksista . Elokuvaa varten mahdollisesti myönnetty säätiön kehittämistuki lasketaan osaksi tuotannon ennakkotukea. Lisäksi hankkeen on mahdollista saada markkinointi- ja levitystukea enintään 70% kustannuksista, kuitenkin enintään 80 000 euroa yhtä elokuvaa varten, sekä elokuvan ja sen markkinointimateriaalin testaukseen enintään 70% kustannuksista, kuitenkin enintään 5 000 euroa yhtä elokuvaa varten.

Kaikki edellämainitut tuet löytyvät kohdasta Suomen elokuvasäätiön tukiohjeet .

Tukea nuorille ammattilaisille

SESsin tukien lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää erillismäärärahaa nuorten elokuvatekijöiden ja muiden audiovisuaalisella alalla toimivien nuorten ammattilaisten työllistämiseen. Tavoitteena on työllistää elokuva- ja audiovisuaalisiin tuotantoihin ja niiden kehittämiseen eri alojen nuoria ammattilaisia, vastavalmistuneita tai opintojen loppuvaiheessa olevia ja siten parantaa nuorten työelämään pääsyä sekä lisätä harjoittelupaikkoja. Määräraha osoitetaan Suomen elokuvasäätiölle, joka kohdentaa sen ammattimaisten, taiteellisesti ja tuotannollisesti korkeatasoisten tuotantojen käsikirjoitus-, kehittämis- ja tuotantotukiin. Tukipäätökset tehdään viimeistään vuoden 2011 lokakuuhun mennessä.

Katso: Nuorten työllistymismääräraha ohjeet

Tarkemmat tukiohjeet ja muita lisätietoja löytyy SESsin sivuilta, www.ses.fi kohdasta ohjeet ja lomakkeet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti