keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Lyhytelokuvia systeemin ulkopuolella

It’s Alive Productionsin ohjaaja Teemu Nikki puhui Arktista Vimmaa –koulutuspäivässä lyhytelokuvan tekemisestä systeemin ulkopuolella. Tässä puheen anti tiivistettynä.

Säännöt, jotka olen tehnyt itselleni

Sääntöihin kuuluu, että elokuvaa kuvataan yksi kuvauspäivä, on olemassa vain yksi kuvauspaikka ja mukana vain pari näyttelijää. Kaikki pitää pystyä tekemään myös itse, jos jokin pala palapelissä sattuisikin katoamaan. Käsikirjoitus täytyy saada vastaamaan rajoitteita. Pitää pystyä luomaan tarina, jonka voi kertoa ilman ihmeitä, aikaa tai rahaa. Loin säännöt itselleni, siksi että filmit valmistuisivat ja että saisin ammattilaisia mukaan projekteihin. He yleensä voivat uhrata päivän tuotantoon, eivät sen enempää. Tavallaan säännöt ovat siis tuottajan säännöt. Niiden avulla pidättelen ohjaajaa sisälläni. Tuotannoissa on aina ongelmia, joihin täytyy keksiä ratkaisut. Vaikka rahoitusta järjestyisikin, tilanne on varsin samanlainen.

Miten lyhytelokuvia systeemin ulkopuolella voi tehdä?

Alan koulut ovat hyviä paikkoja lyhytelokuvan tekemiseen.
Tekniikka on nykyään halpaa. Hyvä tarinan voi kuvata vaikka perunalla.
Tee elokuva talkoovoimin. Hanki sponsoreita. Ota puhelin käteen ja hanki ihmisiä mukaan. Yllätäin voi tunnettu näyttelijäkin lähteä mukaan jos hänellä vain sattuu olemaan aikaa.
Muista, että elokuvia valmistuu tekemällä, ei puhumalla.

Tuotantojen hyvät ja huonot puolet

Lyhytelokuvatuotantojen hyviä puolia ovat nopeus ja vapaus;haluan tehdä elokuvia nopeasti, enkä halua kenenkään vaikuttavan sisältöön. Tämän tyylin valitseminen on osaksi siis myös ihmistyyppikysymys. Huonoja puolia on, että tuotanto on rajallista, ihmisiä joutuu pyytämään tulemaan palkoissa vastaan. Sen lisäksi että ei saa palkkaa, joutuu myös itse maksamaan. Kaikki on omalla vastuulla, myös elokuvan valmistuminen, koska ei ole rahoittajia luomassa deadlinea. Valmiin elokuvan levitysmahdollisuuksia löytyy eri elokuvafestivaaleilla. Täytyy muistaa, että levitys hoidettava itse.

Mitä lyhytelokuvat ovat antaneet minulle?

Olen todistanut pysytyväni kertomaan tarinaa, vaikka minulla ei ole alan koulutusta. Nimeni on lyhytelokuvien kautta jossain määrin uskottavampi kuin pelkästään mainosten ja musiikkivideoiden ohjaajana. Lyhytelokuvien myötä sain myös rahoituksen dokkariin ja yhteen lyhäriin. Olen päässyt festivaaleille tutustumaan muihin tekijöihin.
Ja mikä tärkeintä: olen oppinut jokaisesta lyhytelokuvastani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti